"Bolje je što ga neću videti": Otac Angeline koja je ubijena u Ribnikaru otvorio dušu pred svedočenje dečka-ubice!
Anđelko Aćimović, Foto: Kurir televizija

tragedija

"Bolje je što ga neću videti": Otac Angeline koja je ubijena u Ribnikaru otvorio dušu pred svedočenje dečka-ubice!

Roditelji čekaju da čuju zašto su njihova deca ubijena

Objavljeno: 22:08h

Dečak ubica iz OŠ "Vladislav Ribnikara", koji je ubio devet učenika i čuvara ove škole, biće doveden sutra pred Specijalni sud kako bi svedočio u postupku protiv svojih roditelja, V.K. i M.K., kao i protiv instruktora u streljani, u kojoj je vežbao pucanje - Nemanje Marinkovića.

To će biti prvi put da dečak izađe iz psihijatrijske klinike posle zločina 3. maja 2023. Dečak ubica će u pratnji psihijatra, kolima Hitne pomoći biti dovezen u sud. U sudnici će biti smešten u staklenu, zatvorenu kućicu za zaštićene svedoke, tako da će moći da vidi sve, a njega niko. Sudija, optuženi advokati i porodice žrtava slušaće ga preko zvučnika i gledati preko monitora.

Roditelji čekaju da čuju zašto su njihova deca ubijena

O tome šta očekuje od sudskog ročišta govorio je Anđelko Aćimović, otac ubijene Angeline.

- Nije me to nešto posebno pogodilo, on ne napušta, on ide u pratnji, tako da će se vratiti na isto mesto. To me ne potresa, za mene je mnogo važno i za sve nas da on zaista sutra da izjave i odgovori na pitanja, da pokušamo da saznamo detalje koji su bitni za postupak i za razumevanje svega kako se to moglo desiti - naveo je otac ubijene devojčice.

Aćimović navodi da će sutra zajedno za ostalim roditeljima ubijene dece biti na suđenju, sa željom da konačno saznaju istinu, zašto su ubijena njihova deca.

Vreme ne leči rane

Umrlice na 'Ribnikaru'
Umrlice na "Ribnikaru"foto: Tamara Trajković, Stefan Stojanović

- Biću na suđenju naravno i svakako da će svi roditelji prisustvovati sa željom da saznamo šta se to kod dečaka desilo, što je proizvelo planiranje takvog monstruoznog čina. Videćemo šta će se desiti, ali najvažnije je da on sutra zaista da iskaz. Lično za mene je bolje što je dečak zatvoren i nećemo moći da ga vidimo, bolje je da ga ne gledamo osim na monitoru i da se koncentrišemo na suštinu, a to su pitanja na koje želimo da dobijemo odgovor - kazao je on.

- Sve službe koje su uključene u ceo taj proces su prinuđene da rade po zakonu i mi tu ne možemo da budemo ni ljuti ni uvređeni. U svakom slučaju, njegov tretman je neophodan da bi se saznalo kako je to moguća transformacija u mozgu deteta koje bez ikakvog razloga u potpunom racionalnom stanju može da isplanira takav monstruozan zločin.

Aćimović ističe da se roditelji ubijene dece stalno viđaju i čuju jer, kako kaže, "jedino oni mogu da razumeju jedni druge".

- Jedino mi možemo jedni druge da razumemo kroz šta prolazimo i niko drugi. Prema tome, sve te reči Nine Kobiljski su reči svakog od nas i mi potpuno razumemo njen izraz duše i kroz reči pesme i kroz sve što mi radimo, svako na svoj način da preobrazi tugu u neku normalnu životnu rutinu, ali je to, naravno, nemoguće u potpunosti.

Aćimović: Dečak je kopirao ubistva iz filmova

Anđelko Aćimović
Anđelko Aćimovićfoto: Kurir televizija

Da oružje nije bilo dostupno dečaku, do zločina ne bi ni došlo, naveo je otac ubijene Angeline, dodajući da su roditelji ti koji su odgovorni za ponašanje svog deteta.

- Da nije bilo dostupno oružje i municija malom dečaku, zločincu, on ne bi planirao, niti bi imao takve namere, niti bi planirao zločin, niti bi do toga došlo. Znači, to je prva stvar koja treba svima da bude jasna. Znači, nije roditelj, da kažem, uzeo i rekao mu, "evo, idi, oružje je za tebe, možeš da radiš šta hoćeš, idi pobijaj decu u školi", to apsolutno ne. Ali njegovo neodgovorno držanje oružja i municije na istom mestu, dostupno dečaku je nešto što je iniciralo sulude ideje kod tog dečaka koji je očigledno u svom virtualnom svetu došao na ideju da može da ponovi neka druga ubistva u školama. Napravio je jednostavno svoju konstrukciju, pogledao sve mogućnosti, šta uraditi pre i posle i kopirao je bukvalno mnoge od tih stravičnih događaja, pri čemu nije baš do kraja sve iskopirao, on sebe nije ubio, nego se sačuvao i uradio sve da ostane živ - ističe Aćimović.

Angelina se nije družila sa dečakom ubicom, ali nažalost, tog kobnog dana nastradala je na tragičan način.

- Angelina je njega jako malo poznavala, s obzirom da su tek jedno polugodište bili zajedno u razredu, osim toga on skoro više od pola polugodišta nije bio u školi, to znači da ona nije imala ni razloga da ga pominje. Ona je imala svoje društvo sa kojima se družila i sa kojima sam ja opštio i razgovarao, tako da ništa od toga nije bilo. Niti je pominjan kao dečak koji je pravio neke probleme i tako dalje, apsolutno niko od nas nije znao ništa o njemu. Kasnije su isplivale informacije da je čudan, a to čudan znači da je apsolutno otuđen od realnog sveta, to niko osim roditelja nije primetio. Oni su to morali znati, primetiti, ali nisu na to obratili pažnju ili uopšte nisu obraćali pažnju šta im dete radi noću - objašnjava otac ubijene devojčice.

Dečak ubica i njegovi roditelji
Dečak ubica i njegovi roditeljifoto: Nenad Kostić, Petar Aleksić, Nemanja Nikolić, Privatna arhiva

Borba da se ovako nešto nikada ne ponovi

Iako su ostali bez dece, pronalaze snagu da se izbore sa svom tugom, i da pomognu da se ovakva tragedija nikada više ne ponovi.

- Mene najviše interesuje da učinimo sve, i kao društvo, i kao pojedinci, i kao svi mi, da analiziramo kako je moglo doći do transformacije tog mozga i ko je na sve to uticao, i da iz toga izvučemo neke pouke koje će za budućnost učiniti šta da preduzmemo u preventivnom smislu, da se ovakve tragedije ne dešavaju.

Miljana i Vladimir Kecmanovića nikada nisu pokazali iskreno kajanje za monstruozni zločin koji se desio.

- Mi do sada nismo dobili izjavu saučešća, ali to apsolutno nije ni potrebno, jer vi ako se nešto desi, vi treba da uradite u prvom satu, u prvom danu, u prvom mesecu, sve je kasnije, apsolutno nevažno. Svako će dati svoj sud za to i nema razloga da se vi branite od nečega, ja da je moje dete to uradilo, pitanje je šta bih ja prema sebi uradio i prema njemu.

Šta će se dešavati sa dečakom?

Roditelji stradale dece u 'Ribnikaru'
Roditelji stradale dece u "Ribnikaru"foto: Nenad Kostić

Aćimović navodi da je njemu apsolutno jasno da dečak ubica ne može da odgovara za zločin koji je počinio.

- Ne mislim da bih imao šta da mu kažem, ne bih imao vremena. Što se tiče toga, mi tu ništa ne možemo da promenimo, zakon je takav i šta će biti dalje, ja tu ne želim da razmišljam. Za mene je potpuno jasno da on ne može da odgovara.

Po našem zakonu moguće je da jednoga dana dečak ubica bude pušten na slobodu. Aćimović navodi da će se oni kao oštećeni boriti za promenu zakona.

- Apsolutno da, svi mi koji smo oštećeni u ovom slučaju i u našem društvu svesni smo da je potrebna promena u zakonu snižavanje granice odgovornosti maloletnih lica koja počinju teška krivična dela. Tražićemo da to bude, ja lično, deset godina, jer bi to zaista na neki način dovelo do toga da nemamo sad takve spekulacije šta ćemo sa takvim malim zločincem, da li će imati mogućnost da izađe ili ne. Znači taj zakon bi uredio taj prostor koji je danas, da kažem, neuređen, a u mnogim zemljama je to primenljivo, da čak i deca od šest godina koja naprave teška krivična dela, krivično odgovaraju, znači za njih je određena ustanova koja će ih tretirati - rekao je Aćimović.

Bonus video:

04:01

RIBNIKAR JE OSTAVIO DUBOK TRAG U DRUŠTVU Mršević godinu dana nakon masakra: To je nepredvidiv zločin je doneo velike posledice!

(Espreso/Blic/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.